Hledáte do vaší provozovny zapékací gril, ale uvítali byste, kdyby uměl ještě něco navíc? Pak je pro vás salamandr jako dělaný. Věděli jste, co všechno se s jeho pomocí dá vykouzlit a z jakých variant přístroje můžete vybírat?
Hledáte do vaší provozovny zapékací gril, ale uvítali byste, kdyby uměl ještě něco navíc? Pak je pro vás salamandr jako dělaný. Věděli jste, co všechno se s jeho pomocí dá vykouzlit a z jakých variant přístroje můžete vybírat?
Salamandr dostal své jméno podle bájného obojživelníka, jenž byl údajně schopen ovládat element ohně. Kuchyňský salamandr krotí oheň dokonale a jeho vysoké provozní teploty dodají vašim zapékaným, grilovaným či gratinovaným pokrmům lákavou, křupavou krustičku. Používat jej však můžete i k ohřevu jídla, než se dostane k hostovu stolu.
I když máte málo místa
Jednou z mnoha výhod salamandr grilů je to, že u nich nemusíte nutně počítat s místem navíc. I když mohou fungovat i jako stolní zařízení, většina provozovatelů je preferuje zavěšené na zdi. Toho snadno docílíte pomocí upevňovací konzole, kterou lze v kompatibilní variantě k jednotlivým modelům salamandru dokoupit.
Co všechno salamandr zvládne
Salamandr není jen tak obyčejný stolní elektrický gril: umí toho mnohem více. Mezi jeho hlavní funkce patří:
- glazování,
- tavení sýra,
- dopékání,
- karamelizování, třeba na lahodný crème brûlée,
- zapékání či rozpékání toustů.
Výhody salamandru
Ačkoliv jsou salamandr grily mnohdy menší než samostatně stojící spotřebiče, mají nad nimi v mnohém navrch:
- na provozní teplotu se zahřejí výrazně rychleji než trouba,
- otevřený design umožňuje rychlejší přístup k pokrmům,
- pokud jej upevníte na zeď, ušetří vám dost místa,
- jelikož je u salamandru zdroj tepla pouze v horní části, nehrozí nebezpečí požáru kvůli tuku, kapajícímu na topná tělesa,
- salamandry jsou víceúčelové, použitelné jak při přípravě, tak i ohřevu jídel.
Varianty salamandr grilů
Salamandry jsou na trhu k dispozici v plynové, stejně jako v elektrické verzi. Obě varianty mohou mít různý počet úrovní a pevnou, nebo posuvnou horní desku.
Se salamandrem ve vaší kuchyni už nebude dokonalý crème brûlée nebo dozlatova zapečená krustička na pokrmech žádný problém.