Jaké gastro vybavení nesmí chybět v žádné profesionální pekárně?

Publikováno 21. 3. 2023
Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavých bagetek nebo nadýchaných koláčů snad ani nemůže nechat nikoho chladným. Pokud jste na to vsadili i vy a otevíráte vlastní pekárnu, určitě chcete mít jistotu, že jste na nic důležitého nezapomněli. Víte, bez čeho se žádná pekárna neobejde?
Existuje pekárenské vybavení, které si můžete případně klidně dokoupit až s postupem času a nebude to žádný problém. Do druhé skupiny ovšem patří přístroje a spotřebiče, které jsou pro úspěšný provoz pekárny zcela zásadní. Které to jsou, a v čem spočívá jejich důležitost?
Profi hnětač těsta
Na začátku každého pečení stojí příprava těsta. To musí mít správnou, homogenní konzistenci se všemi ingrediencemi rovnoměrně promísenými. O to se za vás postará profi hnětač těsta. Vybrat si jej můžete v mnoha různých velikostech, respektive objemech nádoby, a dvou různých typech provedení:
- spirálové hnětače jsou pro pekárny jako stvořené, dokonale zpracují i tužší těsto,
- planetární hnětače jsou proti tomu zase univerzálnější, a využijete je tehdy, když zpracováváte těsta rozličných konzistencí, anebo třeba chcete připravit polevu.
Kynárna
Profesionální kynárna zajistí vašemu těstu ideální podmínky potřebné ke správnému kynutí. Uvnitř kynárny je nastavena optimální teplota a o žádoucí vzdušnou vlhkost se v ní starají nastavitelné vstřikovače páry. Při výběru kynárny sledujte hlavně její kapacitu, jež musí odpovídat objemu vaší produkce. Nezapomeňte však zkontrolovat i její vnější rozměry, aby se vám pohodlně vešla do vašeho prostoru.
Profi konvektomat
Konvekční trouba, slangově označovaná konvektomat, je vůbec ten nejdůležitější kus vybavení z celé pekárny. V profi konvektomatu připravíte téměř všechny druhy sladkého i slaného pečiva, a to mnohem rychleji než v běžné troubě. Při nákupu si opět dávejte pozor na správnou kapacitu, aby odpovídala objemu vaší výroby.