Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Víte, jak připravit vašim hostům perfektní domácí šlehačku?

Blog

Pravá domácí šlehačka je luxusní, nadýchaná a jemně hříšná pochoutka, která strčí všechny napodobeniny ze spreje do kapsy. S dobrými surovinami i vybavením příprava navíc není náročná. Víte, jak na ní?

Příprava čerstvé domácí šlehačky

Pravá domácí šlehačka je luxusní, nadýchaná a jemně hříšná pochoutka, která strčí všechny napodobeniny ze spreje do kapsy. S dobrými surovinami i vybavením příprava navíc není náročná. Víte, jak na ní?

Poctivá domácí šlehačka je lehká, ale zároveň bohatě krémová, a přitom dobře drží tvar. Její lahodnou chuť si nelze s ničím splést. Každý, kdo provozuje cukrárnu či kavárnu, by měl vědět, jak ušlehat šlehačku, která je součástí dezertů, zmrzlinových pohárů i vídeňské kávy. A na kterou se budou zákazníkům sbíhat sliny.

Příprava je nejlepší za studena

Chcete-li mít šlehačku hotovou co nejdříve, je důležité si vše, co budete při přípravě potřebovat, dobře vychladit. Ideální teplota je přibližně 6 °C. Co všechno tedy před přípravou zchlazovat?

  • Smetanu s minimálním obsahem tuku 33 %,
  • mísu, ve které budete šlehačku připravovat,
  • šlehací metly.

V chladu šlehačku vyšleháte rychleji, takže si pro přípravu vyberte ideálně místo v dostatečné vzdálenosti od horkého vzduchu například z trouby.

Myslete také na to, že během šlehání smetana zdvojnásobí až ztrojnásobí svůj objem, takže váháte-li mezi dvěma různě velkými mísami, vyberte raději tu větší.

Ruční nebo elektrický šlehač

Je čistě na vás, zda chcete šlehačku připravovat kompletně ručně, pomocí profesionálního ručního šlehače, nebo zda upřednostníte elektrického pomocníka. Pokud zrovna nemáte energie na rozdávání ani času nazbyt, je elektrický šlehač jednoznačně lepší volba.

Šlehejte nejprve pomalu, aby vám smetana nestříkala ven z mísy. Teprve až částečně zhoustne, můžete přidat otáčky, klidně postupně až na maximum. Ke konci procesu opět zpomalte, abyste šlehačku nepřešlehali a nevzniklo vám hrudkaté máslo se syrovátkou.

To, jak tuhou konzistenci bude vaše šlehačka mít, přizpůsobte účelu použití:

  • na lívance či ovocné knedlíky může být šlehačka tekutější,
  • na kávu, zmrzlinové poháry a dorty použijte šlehačku tužší.

Slazení šlehačky se raději vyhněte, někteří lidé jej dokonce považují za hřích. Nejlépe totiž chutná ve své čisté podobě, bez ochucovadel a příchutí.