Vertikální kutry – jak je vybírat, k čemu se dají využít?

Vertikální kutry

Publikováno 22. 7. 2020

Co všechno dovedou vertikální kutry a hodí se do vašeho provozu?

Chtěli byste ve své restauraci či občerstvení podávat tu nejjemnější domácí majonézu, paštiku nebo pyré, ale tak, aby tyto pochutiny šly vyrobit v podstatě bez námahy a rychle? Pak rozhodně potřebujete vertikální kutr!

guacamole

Vertikální kutr nejen vyšlehá nadýchané pomazánky a emulze, ale zvládne i uhníst těsto, připravit strouhanku, nasekat bylinky, nadrtit oříšky či mandle nebo rozmělnit maso. Využijete ho tedy nejen v restauraci, ale i v lahůdkářství, cukrárně nebo u cateringu. Své uplatnění však najde i mimo oblast gastronomie: díky schopnosti tvořit dokonale homogenní směsi a emulze jej ocení i ve vědecké laboratoři.

Hygiena i bezpečnost zaručeny

Vertikální kutry zkrátí přípravy do té doby náročných pokrmů na absolutní minimum, takže vám i kuchaři zbyde čas na realizaci kulinářských fantazií.

Ani s údržbou se nebudete muset nijak zvlášť namáhat: většinu součástek kutru můžete dát klidně do myčky. A jelikož jsou nože kutru ostré jako břitva, mají přístroje pro vaši bezpečnost nainstalovanou magnetickou pojistku a motorovou brzdu. Pro případ, že byste chtěli s kutrem častěji hýbat, si můžete k některým modelům dokoupit vysouvací kolečka.

Široká nabídka funkcí již v základu

Kromě odnímatelné nádoby s průhledným víčkem, díky kterému můžete dohlížet na proces přípravy, jsou všechny vertikální kutry vybavené tříúrovňovými noži z vysoce kvalitní nerezové oceli. Výška spodního ostří se dá přitom regulovat, takže zvládnete připravit i malé porce. Nože v základním provedení mají ostří rovné, pokud ale chcete, dají se dokoupit i nože se zubatým nebo jemně zvlněným ostřím. A jaký je mezi nimi rozdíl?

Rovné ostří

S rovným ostřím, které je součástí základní dodávky, toho zvládnete víc, než byste čekali:

  • Nahrubo vám naseká třeba maso na karbanátky.
  • Najemno vám naseká například mrkev na pyré.
  • Připravíte s ním jemné pěny, emulze, omáčky a pomazánky.

Hrubé zubaté ostří

Nože s hrubým zubatým ostřím si dokupte v případě, že byste chtěli, aby vám kutr nasekal mandle, oříšky a zmrzlé či jiné tvrdé potraviny. Potřebovat jej budete i na hnětení těsta.

Jemné zubaté ostří

Nože s jemně zubatým ostřím jsou určené na sekání delikátních a křehkých vonných bylinek či zeleného koření. Ať už se chystáte připravit pořádný tatarák, exotické guacamole nebo tu nejnadýchanější čokoládovou pěnu, bez vertikálního kutru to zkrátka nebude ono.