Má-li vaše provozovna co do činění s prodejem uzenin, masa, sýra nebo i chlebu, pak je pro vás nářezový stroj nezbytností. A nezáleží na tom, zda provozujete bistro s občerstvením nebo hypermarket.
To, na čem skutečně záleží je ale správný výběr. Nový nářezový stroj musí přesně odpovídat potřebám i velikosti vaší provozovny. Zároveň musí pochopitelně splňovat veškeré hygienické podmínky a jeho obsluha nesmí být nebezpečná. Na trhu je široká škála nářezových strojů s rozmanitými vlastnostmi a specifiky. Podle jakých kritérií byste si měli vybrat ten svůj?
Nářezové stroje se dělí do 3 skupin podle jejich předpokládané vytíženosti.
Vždy se přesvědčte, že vámi vybraný model se hodí pro surovinu, kterou na něm plánujete krájet. Provozujete-li řeznictví, budete pravděpodobně potřebovat krájet pouze maso. V případě restaurace už to jsou i další suroviny, a to včetně mražených polotovarů. A úplně jiná situace nastává v případě, že plánujete otevřít obchod s italskými či španělskými specialitami: takové delikatesy si totiž zaslouží manuální nářezový stroj.
Elektrické nářezové nástroje se dělí na 2 druhy, podle toho, v jaké poloze je umístěn jejich nůž.
Gravitační nářezové stroje mají zkosený posuvný stůl, takže krájenou surovinu není třeba manuálně přidržovat. Oproti vertikálním strojům však zaberou o něco více místa.
Vertikální nářezové stroje mají posuvný stůl umístěný rovně, což znamená, že zabírají méně prostoru než gravitační stroje. Při krájení je ale třeba surovinu manuálně posunovat.
Ujistěte se, že vámi vybraný nářezový stroj lze snadno čistit, případně technicky udržovat, pokud by se některá část opotřebila.
Prosciutto tenké jako papír, lahodný francouzský sýr i pořádný kus bůčku vděčí za své plátky právě nářezovým strojům. Dopřejte je svým surovinám, potažmo vašim zákazníkům, i vy!