Když jde o profesionální kuchyňské spotřebiče, značka Robot Coupe je jednou z prvních, na kterou si profesionální kuchaři a šéfkuchaři vzpomenou. Tato renomovaná francouzská firma je známá svými inovativními a výkonnými přístroji, které pomáhají zrychlit a zjednodušit procesy v kuchyni. Mezi jejich nejoblíbenější výrobky patří kutry a blixery, ale co přesně umí a jak se liší?
Kutry od značky Robot Coupe
Kutry jsou ideálním pomocníkem v různých stravovacích provozech – ve školních jídelnách, lahůdkářstvích, restauracích, cukrárnách, hotelech, cateringu, ale i v nepotravinářském sektoru – v laboratořích aj.
Stisknutím jediného tlačítka, a díky nabídce speciálních nožů s různým ostřím, zvládnete různé druhy přípravy – od sekání, šlehání, hnětení po drcení.
Zpracujete jimi maso, zeleninu, ovoce od hrubého rozsekání po jemnější kvalitu, připravíte paštiky, majonézu, pyré, pomazánky a strouhanku, rozdrtíte mandle a ořechy, uhnětete těsto, rozsekáte bylinky.
Intenzivní používání, delší životnost a větší spolehlivost zajišťuje asynchronní motor. Magnetický bezpečností systém, zajišťující při nesprávném sesazení zařízení nebo v momentu otevření víka zastavení, popř. nespuštění kutru.
Dle velikosti provozu můžete volit kutry stolní nebo vertikální volně stojící.
Stolní kutry
Stolní kutry od značky Robot Coupe představují špičkové zařízení určené zejména do menších provozů, jako jsou restaurace, bistra či cukrárny, s maximální denní kapacitou do 300 porcí, v závislosti na modelu.
Díky pulsnímu tlačítku, které slouží pro přerušovaný chod, je zpracování surovin přesnější. Průhledné víko s otvorem umožňuje přidávání dalších ingrediencí během přípravy a kontrolu stavu zpracování. Některé modely jsou vybaveny dvěma rychlostmi nebo časovačem.
Kutry jsou standardně dodávány s nožem s rovným ostřím pro sekání nahrubo a najemno, pro přípravu pyré, paštik, majonéz, pomazánek, omáček a emulzí.
Pro hnětení a drcení je možné dokoupit nůž s hrubým zubatým ostřím a pro sekání bylinek a drcení koření nůž s jemným zubatým ostřím.
KUTR STOLNÍ R 3 D - 1500
- určen pro menší gastronomické provozy – restaurace, bistra, lahůdkářství a cukrárny s max. denní kapacitou do 30 porcí
KUTR STOLNÍ R 5 G S TIMEREM, 400V 2 RYCHLOSTI
- určen pro menší gastronomické provozy – restaurace, bistra, lahůdkářství a cukrárny s max. denní kapacitou do 80 porcí
KUTR STOLNÍ R 8 E, 400V2 RYCHLOSTI
- určen pro menší gastronomické provozy – restaurace, bistra, lahůdkářství a cukrárny s max. denní kapacitou do 150 porcí
Vertikální kutry
Vertikální kutry k postavení na zem jsou vhodné nejen do velkých stravovacích provozů (např. lahůdkářství, výrobci uzenin, cateringy, hotely, restaurace, …) ke zpracování masa, zeleniny, ovoce, k přípravě paštik, pyré, různých typů těst, k rozdrcen ořechů atd., ale i do těch nepotravinářských, jako jsou například laboratoře, aj..
V těchto provozech se používají k přípravě práškových směsí, homogenizaci, rozmíchání, rozpouštění, ředění nebo přípravě emulzí.
Umožňují zpracování velkého množství za minimum času.
Odnímatelnost nádoby a vyklápěcí mechanismus nádoby u většiny modelů usnadňuje vyprazdňování a její čištění. Průhledné víko vč. stěrky, časovač, dvě rychlosti, možnost výběru ze tří ostří u celonerezových rozebíratelných nožů – hladké, hrubě nebo jemně zubaté patří k neodmyslitelné výbavě těchto kutrů.
KUTR VERTIKÁLNÍ R 23 A, 400V 2 RYCHLOSTI
- určen pro velké gastronomické provozy – restaurace, výrobce uzenin, lahůdek a cukrářských výrobců s max. denní kapacitou do 400 porcí
KUTR VERTIKÁLNÍ R 30 A, 400V 2 RYCHLOSTI
- určen pro velké gastronomické provozy – restaurace, výrobce uzenin, lahůdek a cukrářských výrobců s max. denní kapacitou do 500 porcí
KUTR VERTIKÁLNÍ R 60 A, 400V 2 RYCHLOSTI
- vhodný pro provozovatele stravovacích zařízení a restaurací, výrobce uzenin, lahůdek a cukrářských výrboků max. denní kapacitou do 3000 porcí
Blixéry od značky Robot Coupe
Blixéry jsou speciální typ stolního kutru, který kombinuje funkci mixéru a kutru. Díky speciálnímu noži a stíracímu rameni víka a nádoby dochází k dokonalému rozmělnění surovin. Umožňují snadnou přípravu mixovaných jídel ze syrových nebo vařených surovin – v tekuté, polotekuté a kašovité formě. Jejich použití je proto vhodně především pro přípravu kašovité stravy v nemocnicích, ÚSP, kojeneckých ústavech nebo jeslích.
Jsou skvělé při realizaci pokrmů se změněnou strukturou, podávané individuálně ve zdravotnických zařízeních.
Hravě s nimi zvládnete i přípravu chuťovek, předkrmů, zákusků, šlehaných krémů, emulzí nebo i specialit.
Výhodou je zachování nutričních hodnot a nezbytných vitaminů.
Součástí standardní výbavy je speciální nůž s jemným zubatým ostřím, dokoupit lze i nůž s hrubým zubatým ostřím.
Blixery se však osvědčily i v provozech, které se věnují přípravě výrobků z kvalitních surovin, jež vyhovují aktivnímu životnímu stylu. Tyto provozy se zaměřují na výrobu kvalitních ořechových krémů, arašídových másel, tyčinek aj…
BLIXER STOLNÍ 4 A, 230V 1 RYCHLOST
- vhodný pro přípravu kašovité stravy v nemocnicích, kojeneckých ústavech, ÚSP, jeslích s max. denní kapacitou do 50 porcí
BLIXER STOLNÍ 5 G S TIMEREM, 400V 2 RYCHLOSTI
- vhodný pro přípravu kašovité stravy v nemocnicích, kojeneckých ústavech, ÚSP, jeslích
BLIXER STOLNÍ 7 G S TIMEREM, 400V 2 RYCHLOSTI
- vhodný pro přípravu kašovité stravy v nemocnicích, kojeneckých ústavech, ÚSP, jeslích
Závěrečné shrnutí
Oba Robot Coupe spotřebiče, blixéry a kutry, jsou nepostradatelnými nástroji v profesionální kuchyni a každý má své specifické využití.
Blixéry jsou vhodné pro mixování a vytváření těch nejjemnějších hladkých konzistencí, zatímco kutry jsou určeny pro sekání surovin od hrubé po jemnější konzistenci.
Při volbě mezi blixérem a kutrem je důležité zvážit, jakého výsledku potřebujete dosáhnout a zvolit model, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Obě tato zařízení vám však pomohou zrychlit a usnadnit procesy přípravy pokrmů a přinést do vaší kuchyně profesionální úroveň efektivity a kvality.