Pokud chcete, aby byla vaše kuchyň dokonale hygienicky čistá, rozhodně si nevystačíte jen s horkou vodou: budete potřebovat i chemii. Víte, bez které se žádná profesionální gastro provozovna neobejde?
Pokud chcete, aby byla vaše kuchyň dokonale hygienicky čistá, rozhodně si nevystačíte jen s horkou vodou: budete potřebovat i chemii. Víte, bez které se žádná profesionální gastro provozovna neobejde?
Čistota a hygiena je v gastronomii základ a úklid je nedílnou součástí každé pracovní směny. Správně zvolené čisticí prostředky vám pomohou v boji s mastnotou i usazeninami, a to jak na pracovních plochách, tak i při čištění přístrojů a dalšího vybavení.
Nepodceňujte přednosti univerzálních čističů, sprejů a dezinfekčních ubrousků. Kvalitní univerzální čisticí prostředek s odmašťovacími a dezinfekčními účinky toho zvládne více, než byste si mohli myslet. Použít jej můžete na pracovní plochu, při úklidu lednice zevnitř i zvenčí nebo k čištění mikrovlnky.
Úplně všechno však univerzálním přípravkem čistit nejde: řeč je především o spotřebičích a specifických přístrojích. Co tedy čím čistit?
Čištění kávovaru je něco jiného než čištění konvice, kterou stačí pravidelně odvápňovat. Prášek nebo tablety na čištění kávovaru nejenže zajišťují bezproblémový chod přístroje, ale také prodlužují jeho životnost a samozřejmě zaručí vašim hostům chutnou kávu. Kávovary i konvice byste měli čistit adekvátně četnosti jejich používání: ideálně jednou týdně.
Do myčky nádobí budete potřebovat několik různých přípravků:
Samočisticí program spouštějte u myčky asi jednou za měsíc, čímž zamezíte případnému množení bakterií. Nezapomínejte ani na čištění vnější strany myčky: postačí vám k tomu opět univerzální čistič.
Kromě výše zmíněných prostředků by ve vašem arzenálu neměl chybět ani:
Nezapomínejte, že úklidová chemie by měla být uložená v uzamčené samostatné skříňce, snadno dostupná pro personál a zároveň z očí zákazníků.