Bez hygienicky čistého prostředí a vybavení se můžete s podnikáním v gastronomii rozloučit. Nejde jen o splnění norem, ale i o zdraví vašich hostů a zaměstnanců. Jak tedy přistoupit k úklidu kuchyně, aby nikoho nevyčerpal a vše zářilo čistotou?
Bez hygienicky čistého prostředí a vybavení se můžete s podnikáním v gastronomii rozloučit. Nejde jen o splnění norem, ale i o zdraví vašich hostů a zaměstnanců. Jak tedy přistoupit k úklidu kuchyně, aby nikoho nevyčerpal a vše zářilo čistotou?
Asi jen málokdo by vám řekl, že jej na práci v gastronomii nejvíce baví úklid kuchyně. Vyhnout se mu ale nejde, obzvláště ne v profesionální kuchyni, kde by se bez pravidelné údržby začala všude usazovat vrstva odolné mastnoty. Proto je mnohem jednodušší uklízet pravidelně a rozdělit mezi jednotlivé zaměstnance dílčí úklidové povinnosti. Ve větších provozovnách stojí za to sestavit odškrtávací seznam toho, co je potřeba uklidit a kdo to má na starost. Pak budete mít jistotu, že se na nic nezapomnělo.
Každodenní samozřejmostí je v profi gastro provozovnách mytí podlahy, stěn i veškerých dalších povrchů. Místa, která přicházejí do přímého kontaktu s potravinami, jako jsou přípravné desky, prkénka, ale i krájecí nože je potřeba čistit po každém jednotlivém použití. Jak často a jakým způsobem je ale nejlepší čistit jednotlivé kuchyňské přístroje?
Veškeré skvrny od rozlitých omáček či jiných pochutin by se měly otřít ihned, jak si jich všimnete, nebo alespoň po každé směně. Vnitřek trouby je potřeba jednou týdně vyčistit k tomu určeným speciálním prostředkem a jednou za půl roku by je měl odborně hloubkově vyčistit profesionální servis.
Mikrovlnné trouby byste měli zevnitř vyčistit hadříkem s antibakteriálním přípravkem alespoň jednou týdně.
Jednou za týden byste měli důkladně vyčistit kávovar zevnitř pomocí speciálního prostředku ve formě tablet či prášku. Vnější údržbu jako klasické otírání a dezinfekci dodržujte denně.
Přístroje k výrobě ledu stačí důkladně vyčistit jednou měsíčně. Použijte k tomu pro daný účel určený chemický přípravek, který funguje zároveň i jako dezinfekce.
Lednicím a chladicím boxům byste měli věnovat mimořádnou pozornost. Po skončení každé směny vytřete jejich vnitřek hadříkem a vhodně zvolenou dezinfekcí. Jednou týdně pak provádějte důkladnější úklid celého vnitřního prostoru.
Není žádná výjimka ani ostuda najmout si na čištění pípy profesionální firmu. Pokud se ale chcete o svůj výčep starat sami, nezapomínejte nápojové vedení po každé směně propláchnout tlakem vody. Jednou za měsíc očistěte povrch kondenzátoru proudem vzduchu nebo ometením. Jednou za dva měsíce je pak potřeba provést chemické čištění pomocí speciálního sanitačního soudku.
Věřte, že čistá kuchyně s nablýskanými přístroji se vám vyplatí. Nejen že se za ní nemusíte stydět, ale uvidíte, že i hosté a zaměstnanci budou spokojenější.