Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Co musíte vědět, když si chcete otevřít vlastní restauraci

Blog

Restaurace, to není jen skvělý kuchař a kvalitní suroviny. Jsou to i nejrůznější pravidla, která se musí dodržovat: ohledně čistoty a hygieny, bezpečnosti a dalších oblastí. Na co tedy nesmíte zapomenout, chcete-li úspěšně provozovat restauraci?

Gesto kuchaře ukazující, že připravené pokrmy jsou v pořádku

Co musíte vědět, když si chcete otevřít vlastní restauraci

Restaurace, to není jen skvělý kuchař a kvalitní suroviny. Jsou to i nejrůznější pravidla, která se musí dodržovat: ohledně čistoty a hygieny, bezpečnosti a dalších oblastí. Na co tedy nesmíte zapomenout, chcete-li úspěšně provozovat restauraci?

Při zařizování profesionální kuchyně se musíte naučit myslet i na ty nejmenší drobnosti. Koupí sporáku bohužel vaše výdaje na vybavení nekončí. Kromě dalších přístrojů sloužících k přípravě pokrmů budete potřebovat i gastro nádobí. Neméně důležitým a v profesionální gastronomii zcela nepostradatelným prvkem je prostor pro správné, zdravotně nezávadné uchovávání čerstvých surovin, tedy gastro lednice.

Jaká dodržovat pravidla a předpisy

Je jasné, že chcete, aby u vás zákazníkům chutnalo. Důležité však je, aby se cítili skvěle i potom, co z vašeho zařízení odejdou. Jinými slovy musíte zajistit, aby vámi nabízené pokrmy byly zdravotně absolutně nezávadné a prostředí, v němž je připravujete a následně servírujete hostům, hygienicky čisté. O nádobí, talíře a příbory se za vás postará gastro myčka — ale co to ostatní?

Svá daná pravidla má v gastronomii každodenní úklid, údržba i nakládání s odpadem. Do nutných nákladů na provoz tedy nezapomeňte zahrnout i veškeré vybavení s tím spojené, včetně čisticích prostředků a úklidových pomůcek.

Co je HACCP a jak jej vytvořit?

HACCP je anglická zkratka (Hazard Analysis and Critical Control Points) pro český pojem systém kritických bodů. Úkolem tohoto systému, který vychází z platných hygienických předpisů, je zajistit zdravotní nezávadnost potravin a z nich připravených pokrmů. Využívá přitom soupis situací, v nichž hrozí nejvyšší riziko možné kontaminace — biologické, fyzikální nebo chemické, a uvádí přesné metodické postupy, jak se jí vyvarovat.

Systém HACCP je pro každou provozovnu jiný, individuálně přizpůsobený daným podmínkám i zpracovávaným surovinám. S jeho vytvořením vám může pomoci specializovaná firma.