Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

5 důvodů, proč byste měli chtít vařit na indukci i ve své provozovně

Blog

Indukční plotny představují alternativu ke klasickým sklokeramickým varným deskám. A sice alternativu, o které, pokud máte rádi efektivní technologie, rozhodně budete chtít uvažovat. V čem tkví hlavní přednosti indukce?

Indukční plotny představují alternativu ke klasickým sklokeramickým varným deskám. A sice alternativu, o které, pokud máte rádi efektivní technologie, rozhodně budete chtít uvažovat. V čem tkví hlavní přednosti indukce?

Profesionální indukční plotny, určené do hotelových kuchyní, restaurací rozmanitého zaměření a dalších podobných provozoven, jsou k dostání v mnoha různých variantách, z nichž si vyberete tu pravou i do kuchyně své kavárny, restaurace či hotelu. Ať už sáhnete po modelu na skříňce, bez skříňky nebo po samostatně stojícím spotřebiči, rozhodně nebudete svého nákupu litovat. Proč?

1.     Indukce je efektivnější

Účinnost přenosu energie je u indukčních ploten až 90 %, zatímco u klasických sporáků je to o 20 % méně. Znamená to tedy, že indukční systémy zužitkují dodanou elektrickou energii lépe, a spotřebují ji méně než klasické varné desky. Navíc, v případě, že na plotně nebude stát hrnec, zařízení se automaticky samo vypne, tudíž nebude spotřebovávat další energii zbytečně.

2.     Ohřívá rychleji, než jiné vařiče

Vaření na indukční plotně je asi dvakrát rychlejší než na plynovém sporáku nebo na elektrické desce. Chcete-li například přivést k varu 2 litry vody, budete k tomu potřebovat asi 8 minut na plynovém sporáku a zhruba 9 minut na elektrické desce. Indukční plotna to však zvládne za pouhé 4 minuty!

3.     Vaření na indukci je přesnější

S indukční plotnou si můžete vybrat přesnou teplotu, na níž chcete připravovaný pokrm zahřívat. Pokud ji budete v průběhu vaření chtít snížit či zvýšit, projeví se teplotní změna okamžitě, a nikoliv až s odstupem času jak je tomu u sklokeramických desek.

Elektrický sporák s indukcí

4.     Indukce je bezpečnější

Jelikož se při vaření na indukci neohřívá samotná plotna, ale pouze hrnec a jeho obsah, je riziko popálenin sníženo na minimum. Kromě toho se během indukčního vaření neuvolňuje tolik zbytkového tepla do okolního prostředí a v kuchyni je tak rázem mnohem příjemněji. V závislosti na vybraném modelu pak některé indukční plotny disponují ještě dalšími bezpečnostními funkcemi.

5.     Indukční plotny jsou odolné a snadno se čistí

Ačkoliv tak možná nevypadají, vydrží indukční plotny více, než si myslíte. Jejich desky jsou odolné proti poškrábání a snesou i velký tlak nebo teplotní šok. Díky hladkému povrchu je pak jejich čištění úplná hračka.

Jak indukce funguje

Principem vaření na indukci je elektromagnetické pole vytvářené kolem ploché měděné cívky ve chvíli, kdy je do ní puštěn střídavý elektrický proud. Ve chvíli, kdy je do magnetického pole cívky umístěn hrnec s vodivým dnem, vzniknou takzvané vířivé proudy, jež se díky elektrickému odporu nádoby mění na teplo.

Ať už si vyberete indukční plotnu od kteréhokoliv dostupného výrobce, věřte, že uděláte správný krok, kterým navíc potěšíte i svého kuchaře.