Ne každý provoz má prostor na samostatný sporák s troubou. A některým se to ani nevyplatí. Do jakých typů podniku jsou ideální stolní vařiče? A je lepší zvolit elektrický, nebo plynový model?
Ne každý provoz má prostor na samostatný sporák s troubou. A některým se to ani nevyplatí. Do jakých typů podniku jsou ideální stolní vařiče? A je lepší zvolit elektrický, nebo plynový model?
Do menších provozů jako jsou občerstvovací stánky, kiosky anebo třeba food-trucky jsou stolní vařiče naprosto ideálním, a často dokonce jediným možným řešením. Při přípravě jídla poslouží stejně dobře jako klasické volně stojící sporáky, zaberou však nesrovnatelně méně místa, takže vám zbyde dostatek prostor na uložení talířů, kuchyňského náčiní nebo třeba trvanlivých surovin.
Nenechte se však zmást: stolní vařiče mohou skvěle využít i kamenné provozovny – například menší kavárny, které chtějí do svého menu zařadit částečně teplé snídaně. Neztratí se však ani ve větších restauracích, kde mohou v denní špičce posloužit jako záložní zdroj při přípravě a ohřevu jídel.
Jednou ze dvou zásadních voleb, které vás při výběru stolního vařiče čekají, je zdroj energie. Na trhu jsou stolní vařiče plynové i elektrické, a každý typ má samozřejmě své výhody.
Stolní plynový vařič je většinou možné napojit jak na zemní plyn, tak i na propan-butan. Plynové modely bývají výkonnější a rychleji se zahřívají, čímž se zkracuje doba přípravy. Na druhou stranu ale mohou být náročnější na čištění.
Oproti tomu elektrický vařič je mnohem snadnější zapojit a uvést do provozu. Je také zároveň bezpečnější, jelikož neoperuje s otevřeným ohněm. Nezahřívá se však tak rychle jako plynový vařič, což prodlužuje přípravu pokrmů.
Druhé dilema, před kterým budete při výběru stolního vařiče stát, je jakou zvolit velikost. Svůj výběr přizpůsobte především nabízenému menu a tomu, kolik různých položek musíte zároveň obvykle vařit či ohřívat.
Elektrické modely jsou k dostání pouze v jedno a dvouplotýnkové verzi, plynové vařiče mohou mít i tři nebo čtyři plotýnky. Nejčastější volbou malých provozů bývá dvouplotýnkový plynový vařič, který je dostatečně kompaktní, ale zároveň zaručuje možnou variabilitu.