Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Víte, k čemu v gastronomii slouží tenderizéry a jak při přípravě masa pomohou i vám?

Blog

Tuhé maso, které lze jen obtížně ukrojit, natož rozkousat, nemá rád nikdo. Proto se chcete jistě vyvarovat toho, abyste jej servírovali vašim hostům. Spolehlivým pomocníkem vám v tom bude právě tenderizér.

S přípravou masa pomohou tenderizéry

Víte, k čemu v gastronomii slouží tenderizéry a jak při přípravě masa pomohou i vám?

Tuhé maso, které lze jen obtížně ukrojit, natož rozkousat, nemá rád nikdo. Proto se chcete jistě vyvarovat toho, abyste jej servírovali vašim hostům. Spolehlivým pomocníkem vám v tom bude právě tenderizér.

Pokud připravujete naráz větší množství pokrmů z plátkového masa jako jsou řízky nebo steaky, budete pravděpodobně hledat jednodušší způsob, jak maso zjemnit než strávit nekonečně dlouhý čas jeho naklepáváním paličkou. Kromě toho, že by vás to stálo mnoho energie i času, by maso rovněž ztratilo svůj původní tvar, což může být v mnoha případech nežádoucí.

Řešení, které paličku nahradí a v mnohém předčí, představuje tenderizér na maso. Maso změkčí a zjemní, aniž by jej rozklepal nebo deformoval – jednotlivá vlákna totiž opatrně prořezává pomocí ostrých nožů. Maso tak neztratí objem ani chuť, naopak zůstává krásně šťavnaté a lépe do sebe absorbuje případné marinády či koření. Nadto ještě maso zpracované tenderizérem vyžaduje kratší čas při tepelné úpravě, což pro vás znamená úsporu za energie.

Manuální, nebo elektrický profi tenderizér?

Tenderizéry pro profesionální gastronomii se vyrábí jak v manuální, tak i v elektrické verzi. Manuální tenderizér se obvykle ovládá točením klikou a hodí se ideálně do středně velkých restaurací nebo menších prodejen masa a řeznictví. U elektrického tenderizéru stačí jeden stisk tlačítka a přístroj odvede celou práci sám. Elektrické modely najdou své uplatnění nejlépe ve větších restauracích, zaměřených především na masové pokrmy jako je restaurant typu steak-house a podobně.

Úprava masa pomocí tenderizéru

V tenderizéru můžete zjemňovat a změkčovat libovolný typ masa: hovězí, vepřové i drůbeží. Výsledkem budou lahodné masové pokrmy, které si zachovají svou plnou původní chuť a zároveň budou šťavnaté.

S tenderizéry však můžete také nudličkovat: stačí, když v přístroji vyměníte sadu nožů, a můžete začít krájet maso na nudličky o daném průměru. Jde o skvělého pomocníka například při přípravě fajitas nebo pokrmů asijské kuchyně.