Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Proč se vyplatí mít ve vaší gastro provozovně vlastní kynárnu na těsto

Blog

Pokud ve vaší provozovně alespoň občas připravujete hostům vaše vlastní pečivo, určitě víte, jak důležitý proces je kynutí těsta. Často dokonce rozhoduje o výsledné podobě a chuti pečiva, takže se rozhodně nevyplatí jej podcenit. Pomoci vám s ním může kynárna.

kynárna na těsto

Pokud ve vaší provozovně alespoň občas připravujete hostům vaše vlastní pečivo, určitě víte, jak důležitý proces je kynutí těsta. Často dokonce rozhoduje o výsledné podobě a chuti pečiva, takže se rozhodně nevyplatí jej podcenit. Pomoci vám s ním může kynárna.

Během kynutí vznikají v těstu vzduchové bublinky, takže mění svou texturu a nabývá na objemu. Jsou k tomu ovšem potřeba ty správné podmínky jako teplota vzduchu a vzdušná vlhkost. Profesionální kynárna vám zajistí přesně ideální prostředí, ve kterém těsto nabyde jedna radost.

Proč těsto potřebuje ideální prostředí

Správná teplota, která je při kynutí těsta naprosto nezbytná, se pohybuje asi kolem 30 °C. Výrazně nižší i vyšší teplota kynutí úplně zastaví, což znehodnotí celou várku těsta.

Důležitá je i optimální vzdušná vlhkost během kynutí, která se pohybuje mezi 70 a 80 %. Nižší vlhkost těsto vysušuje a mohlo by se stát, že výsledný výrobek bude příliš tvrdý. Při vyšší vlhkosti zase těsto nebude držet tvar a budou se na něm tvořit puchýře.

Kynárna vám bez starostí a téměř bez práce zajistí naprosto přesně vhodné klima ke kynutí těsta, a zabrání tak plýtvání časem, penězi i surovinami.

Jak kynárna funguje

Kynárna je v podstatě vyhřívaná skříňka, do které lze nad sebe vsouvat plechy s těstem k vykynutí. Pomocí termostatu se uvnitř kontrolovaně udržuje stálá teplota a o správnou vlhkost se zase postarají zabudované vstřikovače páry. V případě, že vámi vybraný druh těsta potřebuje vyšší než standardní vlhkost, zvolte model kynárny s přídavným tlačítkem na tvorbu páry.

Pokud chcete ušetřit čas i místo v kuchyni, je nejlepší vybrat si takový model kynárny, na který můžete následně postavit rovnou i troubu na pečení. Tak budete mít celý proces výroby pečiva přehledně na jednom místě.

Co můžete v kynárně připravovat?

Do kynárny se výborně hodí těsto na téměř každé kynuté pečivo. Skvěle s ní připravíte:

  • domácí chléb,
  • kynuté housky a rohlíky,
  • kynutý koláč, buchty a další sladké pečivo.

Pakliže chcete zajistit, aby se při přípravě pečiva neplýtvalo surovinami a výsledné výrobky byly nádherně nadýchané, je pro vás kynárna rozhodně správnou volbou.