Pokud ve vaší provozovně alespoň občas připravujete hostům vaše vlastní pečivo, určitě víte, jak důležitý proces je kynutí těsta. Často dokonce rozhoduje o výsledné podobě a chuti pečiva, takže se rozhodně nevyplatí jej podcenit. Pomoci vám s ním může kynárna.
Pokud ve vaší provozovně alespoň občas připravujete hostům vaše vlastní pečivo, určitě víte, jak důležitý proces je kynutí těsta. Často dokonce rozhoduje o výsledné podobě a chuti pečiva, takže se rozhodně nevyplatí jej podcenit. Pomoci vám s ním může kynárna.
Během kynutí vznikají v těstu vzduchové bublinky, takže mění svou texturu a nabývá na objemu. Jsou k tomu ovšem potřeba ty správné podmínky jako teplota vzduchu a vzdušná vlhkost. Profesionální kynárna vám zajistí přesně ideální prostředí, ve kterém těsto nabyde jedna radost.
Správná teplota, která je při kynutí těsta naprosto nezbytná, se pohybuje asi kolem 30 °C. Výrazně nižší i vyšší teplota kynutí úplně zastaví, což znehodnotí celou várku těsta.
Důležitá je i optimální vzdušná vlhkost během kynutí, která se pohybuje mezi 70 a 80 %. Nižší vlhkost těsto vysušuje a mohlo by se stát, že výsledný výrobek bude příliš tvrdý. Při vyšší vlhkosti zase těsto nebude držet tvar a budou se na něm tvořit puchýře.
Kynárna vám bez starostí a téměř bez práce zajistí naprosto přesně vhodné klima ke kynutí těsta, a zabrání tak plýtvání časem, penězi i surovinami.
Kynárna je v podstatě vyhřívaná skříňka, do které lze nad sebe vsouvat plechy s těstem k vykynutí. Pomocí termostatu se uvnitř kontrolovaně udržuje stálá teplota a o správnou vlhkost se zase postarají zabudované vstřikovače páry. V případě, že vámi vybraný druh těsta potřebuje vyšší než standardní vlhkost, zvolte model kynárny s přídavným tlačítkem na tvorbu páry.
Pokud chcete ušetřit čas i místo v kuchyni, je nejlepší vybrat si takový model kynárny, na který můžete následně postavit rovnou i troubu na pečení. Tak budete mít celý proces výroby pečiva přehledně na jednom místě.
Do kynárny se výborně hodí těsto na téměř každé kynuté pečivo. Skvěle s ní připravíte:
Pakliže chcete zajistit, aby se při přípravě pečiva neplýtvalo surovinami a výsledné výrobky byly nádherně nadýchané, je pro vás kynárna rozhodně správnou volbou.