Podle čeho vybrat profesionální výrobník těstovin do vaší restaurace

Podle čeho vybrat profesionální výrobník těstovin do vaší restaurace

Publikováno 22. 6. 2022

Výrobník těstovin

Kupované těstoviny se těm pravým domácím nemohou v žádném případě nikdy rovnat. Ví to i vaši hosté, a rozhodně to umí ocenit. Dopřejte jim tedy potěšení z různých druhů poctivých domácích těstovin.

Historie výroby těstovin sahá až k počátku našeho letopočtu, ovšem podobu, jakou znáte dnes, dostaly až ve 13. století, kde jinde než v Itálii. Domácí těstoviny by tedy rozhodně neměly chybět na jídelním lístku žádné dobré (nejen) italské restaurace. Profesionální stroj na výrobu těstovin vám ulehčí práci a zaručí perfektní výsledky.

Výhody domácí přípravy těstovin

Kromě toho, že domácí těstoviny jsou skvělým lákadlem pro stávající i nové zákazníky, mají ještě jednu velkou výhodu. Vy sami si totiž určujete jejich přesné složení, takže máte 100% kontrolu nad konzistencí a vlastnostmi těsta na domácí těstoviny. Můžete přitom vsadit jak na klasiku ze semoliny, tak experimentovat a vytvořit například bezlepkovou variantu.

Vyberte si správnou velikost

Podle toho, kolik budete denně potřebovat vyrobit porcí čerstvých těstovin, si vyberte vhodnou velikost výrobníku. Sledujte přitom nejen objem nádoby na těsto v litrech, ale i maximální možnou váhu těsta v kilogramech a hodinový výkon přístroje.

Další důležité parametry

Až si vyberete správnou velikost, ujistěte se také, že má vámi zvolený model snadnou obsluhu a umožňuje vám bez problémů přidávat tekuté složky těsta i během zpracování. Neméně důležitý je i materiál výrobníku: ideální je kvalitní nerezová ocel. Jako poslední zkontrolujte i to, jak snadno lze vámi vybraný přístroj čistit.

Jaké těstoviny budete vyrábět?

Předem si také rozmyslete, jaký druh těstovin budete chtít vašim hostům nabízet, a podle toho si vyberte do přístroje odpovídající formy. Možností máte více než dost:

Dlouhé těstoviny

  • špagety o různém průměru od 1,1 až po 2,3 milimetru,
  • hranaté špagety,
  • bigoli: široké kulaté nudle,
  • linguine či taglioni: placaté tenké nudle,
  • tagliatelle a pappardelle: širší ploché nudle,
  • reginette: ploché nudle s ozdobně zvlněnými okraji.

Kratší duté těstoviny 

  • Makaróny lisci či rigati: krátké duté nudle,
  • cannelloni a cannelloni rigati: široké duté roury, především k zapékání,
  • gramigna: zahnuté duté nudle,
  • canestri: krátká a široká kolínka,
  • creste rigae neboli kohoutí hřebínky: kolínka s ozdobným hřebínkem,
  • cellentani: makaronky zatočené do spirály,

Ostatní krátké těstoviny

  • gnocchetti sardi: zahnuté vroubkované skořápky,
  • gemelli: spirálky,
  • strozzapreti: lehce zatočené podlouhlé těstoviny,
  • fusilli: tradiční vřetena.

Na dobrém výrobníku těstovin můžete ale bez obav připravovat třeba i bramborové noky. Vše záleží jen na vás a vaší fantazii.