Kupované těstoviny se těm pravým domácím nemohou v žádném případě nikdy rovnat. Ví to i vaši hosté, a rozhodně to umí ocenit. Dopřejte jim tedy potěšení z různých druhů poctivých domácích těstovin.
Kupované těstoviny se těm pravým domácím nemohou v žádném případě nikdy rovnat. Ví to i vaši hosté, a rozhodně to umí ocenit. Dopřejte jim tedy potěšení z různých druhů poctivých domácích těstovin.
Historie výroby těstovin sahá až k počátku našeho letopočtu, ovšem podobu, jakou znáte dnes, dostaly až ve 13. století, kde jinde než v Itálii. Domácí těstoviny by tedy rozhodně neměly chybět na jídelním lístku žádné dobré (nejen) italské restaurace. Profesionální stroj na výrobu těstovin vám ulehčí práci a zaručí perfektní výsledky.
Výhody domácí přípravy těstovin
Kromě toho, že domácí těstoviny jsou skvělým lákadlem pro stávající i nové zákazníky, mají ještě jednu velkou výhodu. Vy sami si totiž určujete jejich přesné složení, takže máte 100% kontrolu nad konzistencí a vlastnostmi těsta na domácí těstoviny. Můžete přitom vsadit jak na klasiku ze semoliny, tak experimentovat a vytvořit například bezlepkovou variantu.
Vyberte si správnou velikost
Podle toho, kolik budete denně potřebovat vyrobit porcí čerstvých těstovin, si vyberte vhodnou velikost výrobníku. Sledujte přitom nejen objem nádoby na těsto v litrech, ale i maximální možnou váhu těsta v kilogramech a hodinový výkon přístroje.
Další důležité parametry
Až si vyberete správnou velikost, ujistěte se také, že má vámi zvolený model snadnou obsluhu a umožňuje vám bez problémů přidávat tekuté složky těsta i během zpracování. Neméně důležitý je i materiál výrobníku: ideální je kvalitní nerezová ocel. Jako poslední zkontrolujte i to, jak snadno lze vámi vybraný přístroj čistit.
Jaké těstoviny budete vyrábět?
Předem si také rozmyslete, jaký druh těstovin budete chtít vašim hostům nabízet, a podle toho si vyberte do přístroje odpovídající formy. Možností máte více než dost:
Dlouhé těstoviny
- špagety o různém průměru od 1,1 až po 2,3 milimetru,
- hranaté špagety,
- bigoli: široké kulaté nudle,
- linguine či taglioni: placaté tenké nudle,
- tagliatelle a pappardelle: širší ploché nudle,
- reginette: ploché nudle s ozdobně zvlněnými okraji.
Kratší duté těstoviny
- Makaróny lisci či rigati: krátké duté nudle,
- cannelloni a cannelloni rigati: široké duté roury, především k zapékání,
- gramigna: zahnuté duté nudle,
- canestri: krátká a široká kolínka,
- creste rigae neboli kohoutí hřebínky: kolínka s ozdobným hřebínkem,
- cellentani: makaronky zatočené do spirály,
Ostatní krátké těstoviny
- gnocchetti sardi: zahnuté vroubkované skořápky,
- gemelli: spirálky,
- strozzapreti: lehce zatočené podlouhlé těstoviny,
- fusilli: tradiční vřetena.
Na dobrém výrobníku těstovin můžete ale bez obav připravovat třeba i bramborové noky. Vše záleží jen na vás a vaší fantazii.