Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Znáte všechny druhy výrobníku ledu a tříště, a víte, který si vybrat?

Blog

Led se možná na první pohled nejeví jako zásadní prvek v oblasti gastronomie, ale opak je pravdou. Profesionální catering, hotelová kuchyně ani restaurace se bez něj neobejde. Na trhu je však více typů: víte, který je ten pravý pro vás?

výrobník ledu

Led se možná na první pohled nejeví jako zásadní prvek v oblasti gastronomie, ale opak je pravdou. Profesionální catering, hotelová kuchyně ani restaurace se bez něj neobejde. Na trhu je však více typů: víte, který je ten pravý pro vás?

Různé tvary ledu mají rozdílnou dobu tání a liší se i dalšími specifickými vlastnostmi: jedny se dají snadno rozkousat, jiné udrží nápoj déle studený a další se zase nejlépe hodí k uchovávání některých potravin. Gastro výrobník ledu vám vytvoří kostky, nugetky i tříšť. Vám stačí si vybrat ten správný tvar pro potřeby vašeho provozu.

Kloboučkový a plný kuželový led

Oba tyto tvary, duté kloboučky i plné kužely, jsou pro gastronomii nejuniverzálnějším typem ledu. Tají pomalu, takže příliš neovlivní chuť, a navíc dobře vypadají. Nejčastěji se proto používají k chlazení rozmanitých nealko nápojů. Využít je mohou kavárny, ale i bary, restaurace a jiné podniky s občerstvením. Profi výrobník ledu většinou zvládá vyrobit kloboučky, respektive kužely ve třech různých velikostech.

Kostkový led

Klasické kostky tají nejpomaleji ze všech typů ledu, takže se často používají do míchaných a perlivých drinků, a jsou v podstatě jedinou správnou volbou pro whiskey. Výrobníky kostkového ledu jsou jako jedny z mála dostupné také ve velkokapacitní verzi, ideální pro bankety a větší cateringové firmy.

Nugetkový led

Ledové nugetky jsou silně porézní, rychle ochladí nápoj, ale přesto netají příliš rychle. Jelikož do sebe umí rychle absorbovat chuť, jsou skvělou volbou do koktejlů, kde mohou téměř zcela nahradit vodní složku, nebo chlazených smoothies. V gastronomii se také používají k chlazení při prezentaci nabízených studených pokrmů, a nezřídka najdou využití i ve zdravotnických zařízeních.

Ledová tříšť

Vločková ledová tříšť rychle chladí, ale také rychle taje. V gastronomii se nejčastěji využívá k prezentaci čerstvých ryb, plodů moře a masa, a pochopitelně také k přípravě oblíbené stejnojmenné letní pochoutky: ochucené ledové tříště. Mimo gastro najde uplatnění i ve zdravotnictví nebo chemickém průmyslu. Aby vám vyrobená tříšť co nejdéle vydržela, nezapomeňte si k výrobníku pořídit také zásobník na led.

Volba správného typu výrobníku ledu vám zajistí nejen spokojené zákazníky, ale v dlouhodobém horizontu i úsporu financí.