Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Jak správně skladovat potraviny v restauraci v souladu s předpisy

Blog

Nejen při přípravě pokrmů, ale i při jejich skladování je potřeba dodržovat přísná hygienická pravidla a opatření. Víte, jak správně na to?

Rozdílné typy potravin uskladněné dle hygienických předpisů v gastro provozu

Jak správně skladovat potraviny v restauraci v souladu s předpisy

Nejen při přípravě pokrmů, ale i při jejich skladování je potřeba dodržovat přísná hygienická pravidla a opatření. Víte, jak správně na to?

Otrava z jídla nebo nákaza salmonelou může být pro restauraci hotová pohroma. Naštěstí se podobným katastrofám dá snadno předejít dodržováním zásad správného skladování potravin. Většina těchto pravidel je navíc snadno odvoditelná obyčejným zdravým rozumem.

Různé druhy potravin vyžadují při skladování různou teplotu a vzdušnou vlhkost. Suché sklady pro uložení sypkých přísad mívají normální pokojovou teplotu, ale nízkou vlhkost vzduchu, a musí být dobře větrané. Sklady na ovoce a zeleninu by měly mít o něco nižší než pokojovou teplotu s průměrnou vlhkostí vzduchu. Ostatní produkty potom patří do chladicích a mrazicích boxů.

Skladování potravin: hygienické předpisy

Jednou z hlavních zásad hygienického skladování je, že uložené potraviny nesmí být kontaminovány: a to mezi sebou navzájem (například aromatem), ani působením externích činitelů (tedy bakteriemi, plísněmi nebo viry).

Aromatické potraviny nebo takové, které by mohly jinak znehodnotit ostatní suroviny, musí být skladovány odděleně. V případě skladování potravin v lednici jsou k tomuto účelu nejvhodnější uzavíratelné boxy.

V žádném případě nikdy neskladujte potraviny venku. Ani uvnitř budovy nesmí být žádné jídlo uložené přímo na zemi ani v blízkosti neomyvatelné stěny. Správnou volbou je regál na potraviny, který můžete využít jak v suchých skladech, tak i v mrazicích a chladicích boxech.

Přeprava hotových jídel

Samostatnou podkapitolou správného skladování je i správný převoz potravin. Zde je potřeba, kromě zákazu kombinovat potraviny s jiným typem nákladu, dodržovat i požadavky na teplotu hotových pokrmů. S tím vám pomohou termoboxy na potraviny, kam hravě uložíte i celé gastro nádoby.