Správné, vhodně vybrané vybavení je v gastronomii stejně důležité jako kvalitní suroviny. Platí to samozřejmě i v rámci přípravy pizzy a dalších pečených výrobků, kde je alfou a omegou hnětač těsta. Víte, jestli se vám hodí více planetární, nebo spirálový?
Správné, vhodně vybrané vybavení je v gastronomii stejně důležité jako kvalitní suroviny. Platí to samozřejmě i v rámci přípravy pizzy a dalších pečených výrobků, kde je alfou a omegou hnětač těsta. Víte, jestli se vám hodí více planetární, nebo spirálový?
Abyste se mohli správně rozhodnout, musíte dobře znát potřeby vaší provozovny. Při výběru profi hnětače je důležité se soustředit na to, jaký typ těsta v něm plánujete nejčastěji připravovat s ohledem na jeho konzistenci a objem. Každý druh hnětače se hodí na něco trochu jiného, a pokud chcete dosahovat těch nejlepších možných výsledků, měli byste tyto rozdíly znát. Předpokládaný objem těsta vám poslouží při výběru velikosti hnětače: hodláte-li například zpracovávat denně 20 kg těsta, nebude vám stačit hnětač těsta na 5 kg.
Názvy obou typů hnětačů jsou odvozeny od principu, na němž pracují.
Planetární hnětače jsou vybaveny jedním motorem, mají statickou nádobu a pohybuje se v nich pouze část určená k vlastnímu hnětení – tedy šlehací či plochá metla nebo hnětací hák.
Spirálové hnětače mají oproti tomu motory dva – jeden otáčí nádobou a druhý pohání hnětadlo.
Planetární hnětače jsou univerzálnější než jejich spirálové protějšky. Nemusíte se s nimi omezovat jen na hnětení těsta, ale se správným nástavcem vám poslouží i při přípravě zeleniny, masa nebo omáček. Hodí se tedy do provozů, které zpracovávají těsta různé konzistence, ale i do restaurací, které jej využijí i pro jiné účely.
Spirálové hnětače sice nejsou tak variabilní, ale těsto zpracují mnohem kvalitněji než planetární hnětače. Jsou většinou také mnohem robustnější a ideálně se hodí pro pekárny nebo pizzerie. Pokud tedy hledáte hnětač těsta na pizzu, sáhněte rozhodně po tom spirálovém.