Kávovar je pro každý provoz nemalou investicí. V případě kaváren dokonce mnohdy rozhoduje o jejich budoucím osudu. Není proto divu, že jeho výběru chce každý, kdo podniká v gastronomii, věnovat maximální péči. Víte, který bude právě pro vás ten pravý?

Pákový kávovar v kavárně

Kávovar je pro každý provoz nemalou investicí.  V případě kaváren dokonce mnohdy rozhoduje o jejich budoucím osudu. Není proto divu, že jeho výběru chce každý, kdo podniká v gastronomii, věnovat maximální péči. Víte, který bude právě pro vás ten pravý?

Předtím, než se pustíte do užšího výběru, byste měli mít jasno o tom, zda chcete pořídit profesionální automatický kávovar, nebo klasický pákový. Tady rozhoduje jediná věc: bude u vás kávu připravovat profesionální barista? Pakliže ano, je pro vás nejlepší volbou pákový kávovar. Pokud ale plánujete mít kávu pouze jako jednu z mnoha položek na jídelním lístku, nebo dokonce budete raději, když si hosté svůj nápoj připraví sami, potom zvolte automatický kávovar.

Jak vybrat automatický kávovar

Automatické kávovary jsou nejlepší volbou pro samoobslužná bistra, čerpací stanice, podnikové jídelny, ale i penziony nebo hotely.

Při výběru automatického kávovaru se rozhodujte na základě kapacity přístroje, tedy toho, kolik šálků kávy zvládne připravit za hodinu, případně za den. S tím souvisí rovněž otázka velikosti a počtu zásobníků na kávová zrna a instantní směsi.

V neposlední řadě je důležitá také šíře nabídky připravovaných nápojů: základní přístroje jich umí většinou připravit přibližně 10 druhů, pokročilejší modely jich zvládnou i 40.

Jak vybrat pákový kávovar

Pro kavárny, cukrárny, ale i restaurace je mnohem vhodnější pákový kávovar. Práce s ním sice vyžaduje trochu cviku i zkušeností, chuť a kvalita výsledného nápoje však nemá konkurenci.

Model pákového kávovaru vybírejte podle odhadovaného počtu káv, které budete denně připravovat:

  • do 30 káv denně vám bude stačit jednopákový kávovar,
  • do 100 káv za den vsaďte na dvoupákový model,
  • do 250 káv denně je vhodný třípákový kávovar,
  • a nad 250 šálků už budete potřebovat čtyřpákový přístroj.

Ať již světem hýbou jakékoliv trendy, obliba kávy zůstává stále stejná a zákazníci ji budou vždy milovat. Využijte toho a dopřejte jim tu nejkvalitnější kávu široko daleko.