Nože jednoznačně patří mezi nejpoužívanější nástroje gastronomického průmyslu. To na ně ovšem klade také vysoké nároky z hlediska hygieny. A jelikož v kuchyni nebývá času ani rukou nazbyt, jsou sterilizátory na nože naprosto ideálním řešením.
Proč si pořídit sterilizátor na nože?
Nůž, který nebyl sterilizovaný, může v kuchyni znamenat hotovou katastrofu. Bez sterilizace totiž mohou na povrchu nože zůstat mikroskopické zbytky potravin, které jste s ním krájeli naposledy. A ačkoliv jsou takové zbytky pouhým okem sotva postřehnutelné, mohou lehce znehodnotit chuť i aroma suroviny, kterou budete stejným nožem krájet příště.
Finanční ztráty na surovinách jsou ještě to nejmenší, co by vás při práci s nesterilním nožem mohlo potkat. Daleko horší riziko totiž představují možné choroboplodné zárodky, následná návštěva okresního hygienika a poté pořádně vysoká pokuta, anebo rovnou příkaz k uzavření provozovny. A o to určitě nikdo nestojí.
Zatímco doma můžete nože sterilizovat krátkým převařením v hrnci s vodou, v restaurační kuchyni je taková představa nemyslitelná. Zabrala by zbytečně moc místa i času, a navíc vyžaduje i něčí pozornost. Profesionální kuchyně potřebuje řešení, které bude jednoduché, cenově dostupné a maximálně účinné. A právě takové jsou sterilizátory na nože.
Sterilně čistých nožů se dá dosáhnout vícero různými způsoby: je na vás, kterému z nich dáte přednost.
Při tomto způsobu sterilizace se používá běžná, vodou zředěná dezinfekční kapalina, která zničí veškeré nežádoucí mikroby či plísně. Nože se do tohoto typu sterilizátoru na dezinfekční kapalinu ukládají na noc a ráno jsou připravené k dalšímu použití.
Sterilizace probíhá v tomto případě prostřednictvím proudu vroucí vody, která usmrtí veškeré nežádoucí mikroorganismy. Tento typ sterilizátoru je opatřen dvěma regulátory, jež ovládají přívod a odvod horké vody.
Proces dekontaminace nožů probíhá prostřednictvím UV lampy, která vysílá krátkovlnné ultrafialové záření. To bezpečně zlikviduje všechny potenciálně nebezpečné činitele.
Bez ohledu na používaný způsob sterilizace jsou všechny sterilizátory vyrobené z nerezové oceli, která odolá jak korozi, tak vlivu horké vody nebo ultrafialových paprsků. Ve všech modelech se samozřejmě dá sterilizovat více nožů naráz, v některých případech klidně až 20. Při výběru modelu věnujte pozornost jeho rozměrům, tak aby se vám do něj vešel i nůž s nejdelší čepelí.
Nepodceňujte důležitost hygieny a udržujte vaše nože dokonale čisté: se sterilizátorem to jde samo, a navíc si nezruinujete rozpočet.