Kousky šťavnatého masa, odřezané z otočného grilu a podávané s pita chlebem, rozmanitou zeleninou a dresinkem jsou dnes často žádanou pochoutkou. Bez gyros grilu je ale připravíte jen těžko.
Speciální vertikální grily, určené na přípravu gyrosu či kebabu, jsou na trhu v několika variantách od různých výrobců. Pestrost nabídky ale často paradoxně znesnadňuje proces rozhodování. Zjistěte, na které parametry se při výběru gyros grilu soustředit a podle čeho se při jeho koupi rozhodovat.
Profesionální gyros grily se dělí na dvě základní skupiny: plynové a elektrické grily. V obou skupinách seženete modely se zhruba stejnou kapacitou: liší se především v rychlosti, jakou se ohřejí na provozní teplotu.
Plynové gyros grily se zahřejí rychleji, jsou však mírně dražší a pro jejich zprovoznění potřebujete mít přípojku na plyn nebo zdroj kapalného propan-butanu. Elektrické grily na gyros se sice zahřívají o něco pomaleji, ale v dlouhodobém provozu spotřebují méně energie a jsou o něco levnější.
Rozhodujte se tedy nejen podle toho, zda je ve vaší provozovně dostupná plynová přípojka, ale také podle cen energií u vašich lokálních dodavatelů.
Při koupi gyros grilu se rozhodujte i podle toho, jakou očekáváte poptávku. Grily na gyros dostupné na trhu se od sebe liší několika parametry:
Pokud chcete s gyros grilem získat ještě větší variabilitu připravovaných pokrmů, případně chcete-li si přípravu jídel učinit pohodlnější, můžete si ke gyros grilům dokoupit širokou řadu praktického příslušenství. Jsou to například ochranná skla či nerezové chrániče proti větru, speciální špízy na kuřata nebo barbecue, ale také elektrický nůž, s nímž vám příprava gyrosu i kebabu půjde sama.
Ať už se chystáte provozovat bistro s rychlým občerstvením, nebo luxusní řeckou restauraci, gyros gril je přesně to vybavení, které budete potřebovat.