Zlatavé a křupavé hranolky, cibulové kroužky nebo třeba kuřecí stripsy vašim hostům jen těžko připravíte bez fritézy. Víte ale, jakou fritézu si máte vybrat právě do vaší restaurace?
Zlatavé a křupavé hranolky, cibulové kroužky nebo třeba kuřecí stripsy vašim hostům jen těžko připravíte bez fritézy. Víte ale, jakou fritézu si máte vybrat právě do vaší restaurace?
Smažené pochutiny jsou stále oblíbenou a hojně žádanou položkou na jídelním lístku. Jakmile se ovšem připraví nesprávně, jsou přespříliš nasáklé olejem, připálené či zvlhlé, přejde každého gurmána chuť. A to je právě důvod proč by v žádné restauraci neměla v kuchyni chybět profesionální gastro fritéza. Na co se soustředit při jejím výběru?
Profesionální fritézy se dají v zásadě rozdělit na dva typy: stolní a samostatně stojící. Stolní modely mají ovšem mnohem menší kapacitu, a navíc v nich není zabudovaná filtrace. Pro každou provozovnu – větší než prodejní kiosek – je tedy vhodnější samostatně stojící model. Tento typ fritéz bývá možné pohodlně začlenit do kuchyňské linky, čímž se z něj rázem stane kompaktní součást procesu přípravy pokrmů.
Fritézu můžete pořídit buď na plyn, nebo elektrickou. Obě varianty mají svá pro i proti — během rozhodování tedy vezměte v potaz také ceny jednotlivých energií v lokalitě vaší provozovny. Plynové fritézy se dostanou rychleji na nejvyšší provozní teplotu, kvůli fixnímu napojení na přívod plynu je ale náročné je kamkoliv přesouvat.
Elektrické fritézy jsou naopak dokonale mobilní, vyžadují kratší prodlevu mezi přípravou jednotlivých dávek, ale nedosahují tak vysokých provozních teplot.
Při výběru velikosti fritézy se dívejte nejen na její celkové rozměry, které se u samostatně stojících modelů liší především šířkou – obvykle 40 cm u fritéz s jedním košem a 60 cm u fritéz se dvěma koši. Klíčovým faktorem pro vás bude také kapacita jednotlivých přístrojů, tedy kolik porcí jsou schopné připravit za hodinu a jaké množství suroviny se vejde do fritovacího koše.
Díky spoustě oleje, který je u fritování nezbytný, mohou být profesionální gastro fritézy poněkud náročnější na údržbu. Ta je ovšem v rámci plnění hygienických standardů nezbytná. Nedělejte si ji ale zbytečně těžší, než je nutné a při výběru fritézy si zkontrolujte, zda jsou všechny její hlavní části dobře přístupné, a tak i snadno udržovatelné.
Se správně vybranou fritézou budou vaše hranolky, krokety i ostatní smažené dobroty vyhlášené široko daleko.