Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Jak prodloužit potravinám trvanlivost – a při zachování výživových hodnot?

Blog

Nakupujete, prodáváte nebo vyrábíte větší množství potravin? Pak pochopitelně nechcete, aby se vám kazily a vy jste kvůli tomu přicházeli o zisk. S baličkou potravin prodloužíte normální trvanlivost až o pětinásobek!

Kyslík potřebují k životu všechny organismy: tedy nejen lidé a zvířata, ale například i bakterie, které způsobují kažení některých typů potravin. Ty pak ztrácejí svou typickou chuť, barvu, konzistenci i aroma. Bez přístupu kyslíku nemají ani bakterie šanci přežít, což pro potraviny znamená až pětinásobné prodloužení trvanlivosti.

Hlavní výhody, které balička přináší

Kromě zmíněného prodloužení trvanlivosti si vakuově balené jídlo zachovává nejen všechny živiny, vitamíny a minerály, ale nepřijde navíc ani o své aroma. To se skvěle hodí například u kávy, jejíž příjemná vůně je jednou z jejích hlavních předností. Oceníte to však také u potravin, které by mohly svou vůní znehodnotit ostatní suroviny – například u ryb nebo vyzrálých sýrů.

zabalene-jidlo

Vakuově zabalené suroviny se mimo jiné perfektně hodí pro přípravu pokrmů sous vide: sáčky s připravenými porcemi stačí vložit do vodní lázně a dál se o ně už nemusíte starat. Ušetříte tedy čas i námahu!

Jaké potraviny lze vakuově balit?

S baličkou můžete hravě vakuovat téměř všechny druhy potravin: maso, ryby, tvrdé sýry, kávu, zeleninu, ovoce nebo různé sypké směsi. Jedinou výjimkou jsou houby, česnek a měkké sýry: u těch se vakuování nedoporučuje.

Vakuování potravin

Jaké existují typy baliček?

Baliček je na trhu k dostání vícero druhů. To, jaký byste si měli vybrat právě vy, závisí na typu potraviny, který chcete balit, stejně jako na objemu práce, který od stroje očekáváte.

  • Do velkých provozů s velkými objemy balených surovin byste si měli vybrat baličku komorovou nebo zatavovací.
  • Chcete-li balit v ochranné atmosféře, budete také potřebovat komorovou baličku. Stejně jako v případě, že potřebujete balit potraviny s vysokým obsahem vody.
  • Pokud potřebujete především balit výrobky do misek s fólií, zvolte baličku zatavovací.
  • Do menších provozů se vám vyplatí vsadit na baličky s externím odsáváním. Jestliže potřebujete i v menším provozu balit bez přestávek, sáhněte po modelu s olejovou vakuovou pumpou.

Neplýtvejte zbytečně surovinami ani penězi: s baličkou potravin si ušetříte nejen spoustu starostí, ale i místa v lednici.