Přihlášení
Zapomněli jste své heslo?

Nemáte ještě účet?
Registrujte se

Budete mít přehled o stavu své objednávky.

Registrovat se
Produkt byl vložen do košíku
Dokončit objednávku

Jak vybrat správný typ hnětače těsta pro profi gastronomické zařízení

Blog

Úspěch v profesionální gastronomii nezáleží jen na kuchaři, ale i na vybavení, které mu dáte k dispozici. Profi hnětač těsta je přitom jeden z nejlepších pomocníků, jaké můžete vašemu kuchaři poskytnout.

Absolutní nezbytností je hnětač těsta pro pekárny a cukrárny jakékoliv velikosti. Chybět by ovšem neměl ani v restauracích, pizzeriích, hotelových kuchyních či ve vybavení cateringu. Jak ale poznat mezi mnoha různými nabízenými modely hnětačů ten, který bude přesně na míru sedět požadavkům vaší kuchyně?

Hnětač těsta vám v provozu ušetří spoustu práce

Dopředu si rozmyslete, na jaké druhy těsta či dalších surovin chcete hnětač využívat. Bude to víceméně jeden typ, nebo jich bude víc? Upotřebíte hnětač každý den, nebo jen jednou či dvakrát do týdne? Nezapomeňte ani na správný odhad potřebné kapacity s ohledem na velikost a vytíženost vašeho provozu. Jakmile budete mít jasno v odpovědích, můžete směle přikročit k detailnímu výběru.

Nejprve vyberte vhodnou velikost

Nesprávně vybraná velikost přístroje by vám v budoucnu přinesla jen samé těžkosti: příliš velký hnětač v malé provozovně je zbytečnou investicí, a neúměrně malý přístroj ve vytíženém provozu nezvládne zastat nepřetržité vytížení.

Důležitá je i velikost jedné dávky, ať už těsta nebo jiné suroviny, kterou budete v hnětači připravovat, stejně jako její konzistence. Kapacita nádoby hnětače je u většiny modelů uváděna v kilogramech, pro hnětení mouky, respektive těsta, i v litrech pro mísení tekutých surovin, jako jsou vejce nebo šlehačka.

S otázkou velikosti je úzce provázána i otázka provedení hnětače.

  • Stolní přístroje se hodí do méně vytížených provozoven, pro přípravu surovin jemnější konzistence, například krémů, majonézy, šlehačky a lehkého těsta.
  • Stojací hnětače využijete ve středně velkých provozech a cateringu. Tyto modely jsou často vybaveny kolečky pro snadný přesun.
  • Univerzální, pevně stojící přístroje je s ohledem na jejich váhu nesnadné přemisťovat. Určené jsou do vytížených provozů, velkých restaurací a pro catering.

Spirálový, nebo planetární hnětač?

Jednotlivé modely hnětačů se od sebe liší rovněž principem technologie, pomocí něhož dochází k mísení ingrediencí.

  • Planetární hnětače fungují prostřednictvím vyměnitelných nástavců jako je šlehací metla, hnětací hák či plochá metla, které se pomocí motoru otáčejí ve statické nádobě. Jde o patrně nejrozšířenější typ hnětače, vhodný na přípravu různých druhů těsta, ale i třeba bylinkového másla, bramborové kaše nebo mletého masa.
  • Spirálové hnětače oproti tomu fungují na přesně opačném principu: rotuje zde nádoba okolo staticky upevněného mísícího nástroje, většinou hnětacího háku. Tento typ hnětače se hodí pro přípravu chlebového či jiného tuhého těsta, případně těsta na pizzu.

Hnětače vám ušetří nejen namáhavou ruční práci, ale i spoustu drahocenného času. Pokud si vyberete ten správný, nebudete této investice rozhodně litovat.